Despre fosele septice

De ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi să montezi o fosă septică

Chiar dacă îți place sau nu ideea, fosa septică este singura soluție pe care o ai la dispoziție atunci când urmează să-ți construiești o casă într-o zonă în care nu există canalizare.

Câteva informații generale despre fosa septică

Fosa septică este o stație de colectare și epurare a apelor folosite zilnic într-o gospodărie. Întreg sistemul este conectat la canalizarea casei tale și îngropat sub pământ. Indiferent de tipul de fosă ales, sistemul va avea în mod obligatoriu și o gură la suprafață prin care să se poată executa vidanjul. Exista mai multe soluții pentru colectarea apei din gospodăria ta, însă cea mai recomandată soluție din ziua de azi este fosa septică ecologică cu drenaj

Ai nevoie de autorizație pentru fosa septică?
Autoritatea de Mediu nu îți va cere niciun aviz pentru ca tu să poți să o montezi. Vei fi însă obligat ca, atunci când îți construiești o casă, să o dotezi cu un sistem de colectare și epurare a deșeurilor menajere. Practic, dacă nu ai acces la canalizare stradală, vei fi obligat să-ți montezi o fosă septică.

Cum se montează o fosă septică
Chiar dacă mulți și-au construit singuri fosele septice, este destul de dificil să-i asiguri funcționarea eficientă și corectă. De aceea, este important să apelezi la o firmă profesionistă pentru a realiza în mod corespunzător toți pașii necesari construcției.
Procesul de montare este influențat atât de sol, cât și de teren.

Primul pas este săparea unei gropi. Dimensiunile acesteia variază în funcție de mărimea fosei, dar în general groapa trebuie să fie cu 30-40 cm mai mare decât rezervorul. Este foarte important să ții minte că solul trebuie să fie stabil, iar fosa trebuie să fie așezată pe o suprafață dreaptă. Dacă solul nu oferă această stabilitate, atunci va trebui să folosești nisip pentru a nivela fundul gropii sau chiar să torni o placă de beton.

Fosa septică este apoi racordată la țeava de canalizare a casei tale. În același timp, se construiește și câmpul de drenaj al apei. Pentru aceasta, încă două sau trei țevi perforate sunt conectate la fosă și amplasate în niște șanțuri (care apoi se umplu cu pietriș). Atât țeava de canalizare, cât și cea de drenaj trebuie să aibă o pantă ușoară de 1% sau 2%.

În final, deasupra fosei se toarnă pământ, apoi o placă de beton care nu trebuie să stea sprijinită de rezervor. Ea va sta susținută fie de stâlpi, fie de pământul de deasupra fosei. Altfel, greutatea betonul poate duce, în timp, la fisurarea fosei. Placa de beton va fi prevăzută și cu un capac de vizitare prin care să se poată face vidanjul sau alte operații de mentenanță.

Unde NU se montează fosa septică
Pentru a înțelege unde exact poți monta fosa septică, ne este mai ușor să enumerăm locurile în NU este recomandat să montezi fosa:

• Lângă lacuri, râuri sau surse de apă potabilă – sub nicio formă apa din fosă nu trebuie să ajungă în alte ape • În pante abrupte În apropierea copacilor mari – rădăcinile acestora pot strica sonda
• Prea aproape de alte clădiri sau proprietăți
• În terenuri pe care circulă sau staționează mașini – o regulă foarte importantă este că nu ai voie să parchezi sau să circuli cu mașina pe deasupra fosei.

De asemenea, umezeala solului este foarte importantă pentru construcția fosei, ea neputând fi pusă nici în pământuri prea uscate, dar nici în cele care sunt inundate. Dacă solul este instabil, fosa va fi montată într-un cămin din beton armat, iar dacă poate exista contact cu pânza freatică, atunci groapa trebuie izolată.

Cum funcționează o fosă septică?
Din gospodăria ta, apa ajunge, prin canalizare, în fosă septică. Aici materiile solide se depun pe fund, formând nămolul, iar substanțele care sunt mai ușoare decât apa (precum uleiurile) rămân la suprafața apei.
În interiorul fosei, apa și toate celelalte substanțe sunt supuse acțiunii bacteriilor anaerobe, care descompun în timp deșeurile. Apa iese apoi în prin țevile perforate în câmpul de scurgere. Aici, pietrișul și apoi pământul continuă procesul de purificare a apei.

Ce probleme pot apărea la fosa septică?
Dacă montarea este executată incorect, cu timpul pot apărea diverse probleme care să afecteze buna funcționare a fosei septice.

Înfundarea drenajului
Deoarece bacteriile nu pot descompune materiile solide din apa menajeră la fel de repede pe cât acestea sunt depuse, o fosă ecologică tot va trebui inspectată și vidanjată în mod periodic (odată la 1-2 ani). Dacă această operațiune nu este executată, nămolul poate ajunge în câmpul de drenaj, înfundându-l.

Înghețarea fosei septice
Înghețul apei și materiilor solide din fosă reprezintă o altă problemă neplăcută cu care te poți confrunta în timpul iernii. Ea poate apărea mai ales dacă fosa nu a fost îngropată destul de adânc în pământ.
Principalul semn al înghețului fosei este faptul că apa nu se mai scurge în instalațiile tale sanitare, fie că e vorba de chiuvete, căzi sau de WC. În timp, apa înghețată poate fisura țevile.
Poți preveni formarea înghețului prin utilizarea mai frecventă a apei calde.

Spargerea fosei septice
Dacă fosa este ferită de presiune externă (trafic, construcții adiacente, cutremure), atunci crăpăturile nu ar trebui să apară. Dacă se întâmplă, vei observa „simptome” asemănătoare cu cele ale înfundării drenajului (mirosuri neplăcute, teren umed deasupra și în jurul fosei etc).

Umplerea fosei
Dacă fosa primește o cantitate prea mare de apă, este posibil ca bacteriile anaerobe să descompună materiile solide cu o eficiență redusă. Asta poate duce la înfundarea drenajului sau a altor țevi și la toate problemele aferente.
Este foarte important să știi să nu supraîncarci fosa cu un consum prea mare de apă. De asemenea, fosa nu trebuie sub nicio formă să primească și apa pluvială, așa că va trebui să o direcționezi în altă parte.

Recomandări pentru alegerea și utilizarea fosei septice
O fosă septică poate fi realizată din beton, plastic, PVC, fibră de sticlă, polipropilena.
În ziua de azi, varianta fosei construite din beton este din ce în ce mai puțin recomandată, deoarece se poate crăpa mult mai ușor. Materialul este însă doar prima din alegerile pe care trebuie să le faci atunci când achiziționezi o fosă septică pentru casa ta.
O altă decizie foarte importantă este și volumul. Acesta poate varia între 1000 și 5.000 de litri și trebuie ales în funcție de numărul de persoane care vor locui în casă, nevoile de consum, dar și frecvența consumului de apă. De exemplu, dacă ai nevoie de o fosă pentru o casă de vacanță unde vei locui doar o săptămână pe an, nu are rost să investești într-un vas cu un volum prea mare.

Întreținerea fosei septice

Pentru a întâmpina mai puține probleme și dereglări, ține cont de următoarele reguli de întreținere:
1. Folosește un tratament pentru fosa septică (un lichid care se toarnă în WC pentru a ajunge apoi în rezervor).
Este important să alegi un tratament realizat din ingrediente organice, care să nu conțină chimicale care ar putea fi dăunătoare sănătății și mediului.
2. Încearcă să arunci cât mai puține obiecte solide în WC sau chiuvetă – Evită să arunci lucruri de igienă personală precum prosoape de hârtie, discuri demachiante, vată, tampoane sau absorbante, ață dentară, scutece. De asemenea, evită să arunci în WC sau chiuvetă mâncare solidă, grăsimi și uleiuri.
3. Consumă apă în mod eficient și economic – Umplerea fosei va cauza descompunerea ineficientă a materiilor solide.
4. Nu parca mașina deasupra fosei – Presiunea exercitată de greutatea autovehiculului poate provoca fisuri în rezervor.
5. Programează în mod regulat inspectarea și vidanjarea fosei.

Chiar dacă fosele septice sunt create pentru a rezista la numeroși factori, îngrijirea lor este foarte importantă pentru ca ele să poată servi cât mai mult timp gospodăriei tale.

Distribuie!
Cărucior de cumpărături

Nu ai găsit încă ce te interesează?
Ai nevoie de alte informații

Lasă-ne datele tale și vom reveni către tine în cel mai scurt timp